Naar Curadijs

Maandag 16 december

Lieve allemaal

Waar ik voorgaande blogposts nog schreef vanuit het zonnige Curaçao, typ ik deze vanonder mijn dekentje in het koude België.

Waar zal ik beginnen…

Tijdens mijn verblijf op Curaçao heb ik verschillende vragen gekregen omtrent mijn stage op Curaçao.

Ik weet hoe ik zelf was, ik ging opzoek naar zoveel mogelijk ervaringen van medestudenten. Met deze blogpost wil ik dan ook graag zoveel mogelijk vragen proberen te beantwoorden.

In deze blogpost bespreek ik mijn ervaring omtrent de volgende topics:

  • Kiezen voor een internationaal traject
  • Kiezen voor Curaçao
  • De voorbereiding: inentingen, visum, etc.
  • Verblijf op Curaçao
  • Het leven op Curaçao
  • Gezondheid op Curaçao
  • Veiligheid op Curaçao
  • Hoe ga je van start?
  • Mijn favoriete plekken

Processed with VSCO with a5 preset

Met héél veel twijfels maakte ik de keuze voor een internationaal traject. Ik koos voor het  lange traject, vanaf 3 maanden.

Eén van de leerrijkste momenten van mijn leven. Als juf & als persoon!

Kies je voor Curaçao, dan ga je een heerlijke periode tegenmoet. Echter kies je niet alleen voor azuurblauwe zee, heerlijke stranden & zomerse temperaturen. Je kiest ook voor een land waar het contrast tussen arm & rijk heel hoog ligt. Waar de moedertaal Papiaments is, maar kinderen op school Nederlands leren. Je kiest voor de Nederlandse Antillen, maar een heel andere cultuur. Je kiest voor een land waar het leven duur is & het inkomen laag. Je kiest voor een eiland, met maar slechts 161.014 inwoners – Brussel telt 174.383 inwoners! Met een heleboel Nederlandse studenten zal je stage lopen op Curaçao, je bent dus niet alleen.

Voor Curaçao heb je geen extra inentingen nodig. Om naar Curaçao te reizen heb je ook geen visum nodig. Wel een retourticket! Online dien je een ED-kaart in te vullen – < https://www.curacaotoerisme.nl/reisinformatie/online-ed-kaart.html >

Hierop dien je o.a. je verblijfsduur in te vullen, dit kan als Belg max. tot 90 nachten. Blijf je toch langer, zorg er dan voor dat je bewijs hebt van je retourticket!

Ik boekte mijn vliegtickets via het reisbureau Schoenmaeckers in Susteren. Ik vloog via TUI.

Processed with VSCO with a4 preset

Als je verblijft op Curaçao kan je kiezen uit verschillende studentenhuizen of appartementen. In anderhalf uur tijd kan je van de ene kant van het eiland, naar de andere kant reizen. Alles ligt dus relatief “dicht” bij elkaar.

Al meerdere keren kreeg ik de vraag naar een “veilige verblijfplaats”. Echter ken ik hier geen goed of duidelijk antwoord op. Er wordt wel uitspraak gedaan over bepaalde wijken die “veiliger” of net “minder veilig” zijn. Maar ik ben er van overtuigd dat je constant op je hoede moet zijn. Een diefstal of overval gebeurt hier, in België, helaas ook regelmatig. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Ik verbleef in Studentenhuis Casa 7, in de wijk Berg Altena. Ik verbleef hier samen met twaalf andere studenten. Je kan uiteraard ook kiezen voor een appartement. Het voordeel aan verblijven in een studentenhuis is, dat je meteen al nieuwe mensen leert kennen! Het nadeel is dat je een keuken/ badkamer deelt & niet iedereen dezelfde normen & waarden hecht aan hygiene. 😉

Het leven op Curaçao is duur. Elektriciteit & water zijn duur op het eiland. Kies je voor een studentenhuis dat relatief “goedkoop” lijkt, check dan even of water & elektriciteit al in de prijs zitten inbegrepen. Anders dien je deze maandelijks apart te betalen. Je kan trouwens zonder problemen drinken van het kraanwater op Curaçao.

Via MBG Curaçao huurde ik samen met mijn kamergenoot een auto. MBG verhuurt auto’s aan studenten. Onze auto was 25 jaar oud, had geen airco, maar heeft ons netjes overal naar toe gebracht. We betaalde extra voor een all-risk verzekering.

IMG_0391

Weetje: als het regent op Curaçao, staat het eiland in rep & roer. De wegen worden spekglad, door de lekkende olie van auto’s.

Een auto huren is aan behoorlijke aanrader!

Zo’n vijf keer per week is er feest op het eiland. Bar27, Cabana, Chill, Wet&Wild, Zanzibar, … Curaçao is een party eiland, tijdens happy hour worden drankjes de helft van de prijs of 1+1 gratis.

IMG_4990.JPG

Op Curaçao betaal je met Antilliaanse Gulden. Vijf euro, is ongeveer tien gulden, afhankelijk van de wisselkoers.

Ben je ziek kan je gewoon naar de dokter, een consult bedraagt ongeveer 75 gulden. Er zijn verschillende “botica’s”, die staan voor apotheker.

Tot slot kom ik nog even terug op de veiligheid op Curaçao. Deze vraag krijg ik heel vaak.

Diefstallen of overvallen gebeuren overal ter wereld. Wees gewoon op je hoede. Wees bewust dat er criminele bendes actief zijn & dat jij, als stagiaire in een studentenhuis, een makkelijk doelwit bent.

Wees op je hoede tijdens het uitgaan, let op met overmatig drankgebruik, drugs. Ga verstandig om met je dure telefoon, juwelen, tas, …

Kortom, vergeet niet om te genieten, maar wees alert & bewust.

Hoe ga je van start? Enkele praktische dingen op een rij.

Leg de datum van je reis vast. Hou rekening met:

  • Wanneer begint mijn stage?
  • Hoeveel vrije dagen wil ik voor – en na mijn stage

Mijn stage begon op 9 september – ik vloog naar Curaçao op 6 september. Mijn stage eindigde op 9 december – ik vloog terug op 14 december. In totaal verbleef ik 100 dagen op Curaçao. Ik had ook nog één week herfstvakantie.

Ken je de exacte datum? Check dan even bij het studentenhuis (of appartement), of deze data beschikbaar zijn om te huren.

Boek je vliegticket.

Ik boekte mijn vliegtickets via het reisbureau Schoenmaeckers in Susteren. Ik vloog via TUI vanuit Schiphol, Amsterdam.

  • Je verblijfplaats
  • Je stageplaats
  • Je retourticket

< zijn belangrijke documenten die je moet kunnen aantonen bij de douane!

Ik ben tevreden over mijn verblijfsduur. Ik heb alles kunnen doen wat ik graag wou.

Overtuigd om stage te lopen op Curaçao? Dan deel ik nu graag enkele van mijn favorite adresjes om je zeker warm te maken! 😉

    • MOOD beach
    • Mambo beach
    • Cabana Beach
    • Jan Thiel Beach
    • Karakter
    • Lagun
    • Grote Knip
    • Klein Curaçao
    • De dames
    • Bali
    • Zest
    • Hemingway
    • De Visserij

Ik hoop dat ik alles heb samengevat. Nog vragen? Let me know! 😉

Ayo!
Rune

Opnieuw aftellen

Maandag 2 december

Bijna vier maanden geleden kwam mijn eerste blogpost (“aftellen”) online. Momenteel typ ik helaas één van de laatste.

Aan alle mooie liedjes komen een einde, toch?

Ik loop mijn laatste stageweek. Vanaf vrijdag een weekje vakantie! Ik kijk er al naar uit. Helaas betekent dit ook het einde van mijn internationaal avontuur.

Zaterdag 14 december vlieg ik terug richting Schiphol. “Voor mij een frietje met zoete mayonaise & een bicky burger, aub!” CAN’T WAIT… 🙂

Afgelopen week kreeg ik nog een familiebezoekje. Uiteraard een blij weerzien.

Het is ook al een maand geleden sinds de overval. Nog steeds geen nieuws over de daders, of mijn spullen. I’m lucky dat ik dit voorval zo goed heb kunnen verwerken. Ik ben alert, maar probeer wel nog zoveel mogelijk van het eiland te genieten.

Ondertussen is Sinterklaas aangekomen op het eiland, vorige week mocht ik piet zijn voor 13 groepen. Heavy, maar zo leuk! Geen zwarte piet hier, maar regenboog pieten. 😉

06C82099-208F-49C0-9DEA-AAAD50A2A048.JPG

Afgelopen weekend heb ik samen met mijn huisgenoten de Christoffel berg beklommen, hier op het eiland. Deze vormt met zijn 372 meter het hoogste punt van Curaçao. Gebrek aan conditie (bijna 100 dagen plat liggen aan the beach), maakte het een lange tocht. En bij het – naar – beneden – gaan, werden mijn benen ook niet gespaard. But, it was worth it!

Mijn volgende & laatste blogpost zal er eentje zijn met tips & tricks over het mooie Curadijs.

Ayo!
Rune

Carry on

Vrijdag 8 november

Vervolg “Aan de jongens die van mijn droom een nachtmerrie maakte…

Diezelfde nacht kwamen politie & slachtofferhulp bij ons langs om een verklaring af te nemen. “Al de tweede deze nacht”, zei de agent. Ik voelde me niet echt serieus genomen.

In de dagen die volgden sloeg mijn verdriet & angst over in woede. Teleurstelling.

Per slot van rekening bleken de camera’s rondom het huis ook niet te doen.

Ik koos er bewust voor om op het eiland te blijven. Dit is niet hoe ik mijn avontuur op Curaçao wilde af sluiten! Al snel pikte ik de draad weer op. Op enkele slechte nachten na, gaat het weer prima met mij.

Dinsdag viel er een stroompanne over het hele eiland. We zaten 13 uur lang zonder elektriciteit. Het was alsnog een super gezellige avond. Kaarsjes, lekker eten, geen WiFi – dus ook geen telefoons. 🙂

IMG_0396

Mijn weken op het eiland beginnen te korten. De dagen gaan enorm snel. Ik tel af om weer thuis te zijn, al ga ik “the island life” toch ook wel behoorlijk missen.

Ayo!
Rune

Aan de jongens die van mijn droom een nachtmerrie maakte…

Vrijdag 1 november

Dushi Curaçao. Er heerst een ghettocultuur, niks om bang voor te zijn, wel alert. Extreem hoge werkloosheid, lage inkomens en veel drugsverslaving. Kinderen maken vaak hun school niet af. Ze brengen de dag door op straat en vormen daar jeugdgroepen. Ze hebben geen opleiding, geen baan en geen perspectief.

Woensdagavond

Vanavond Cabana? Ok, heel even dan! Een drankje in happy hour, even dansen & dan naar huis.

“Lekker met de meiden”, daar lachte we nog om. De avond was gezellig. Na een aantal uurtjes wou ik graag naar huis. We waren op het feest met twee auto’s.

Ik kwam mijn huisgenootje tegen. Ze voelde zich niet lekker. Ik schakelde de hulp in van een andere huisgenoot. Wegens geloof nuttigt hij geen alcohol. Hij kon ons veilig thuis brengen. Na het verwittigen van onze huisgenoten vertrokken we richting ons huis.

Warm welkom

We reden onze straat binnen, “bijna thuis”, dacht ik. Ons huis wordt beveiligd door een grote poort. Do stapte alvast uit. De poort ging open, ik hoorde de honden van de buren blaffen. Ik kijk naar links & zie twee jongens rennen.

Ik kijk beter, in het licht van de straatlantaarn zie ik hun hoofden gewikkeld in sjaals, twee glimmende pistolen in hun hand. Ze rennen snel op ons af.

Ik zat links vanachter in de auto, mijn raam naar beneden. Eén van de jongens rent af op de bestuurder, de andere op mijn huisgenootje dat alvast uitgestapt was.

Uit reflex sluit ik de twee achterdeuren, ik haalde mijn telefoon & portemonnee uit mijn tasje, verstopte het onder mijn billen.

Mijn huisgenootje wordt bij haar billen genomen & bedreigt. Alsook mijn andere huisgenoot die de auto bestuurde.

Ik zat vanachter, verstijft in de auto. Ik voel mezelf plassen in mijn broek van angst.

Nu was het mijn beurt. De overvaller rukt aan het portier, deze gaat niet open. Via de voorste deur ontgrendelt hij het slot. Hij trekt heel ruw aan mijn tas, die om mijn schouders hing. Bruusk pakt hij het van me af, treft er enkel mijn rol Mentos aan. “Waar zijn de spullen”, roept hij. “Ik heb niks, ik heb niks”, kerm ik terug. “De spullen!”, roept hij opnieuw.

Nu komt ook de andere overvaller mijn kant uit, dit keer aan mijn kant van het portier. De jongens zeggen iets in het Papiaments tegen elkaar.

Vervolgens wordt er een pistool aan mijn hoofd gehouden & word ik gedwongen uit te stappen. Zo vinden ze uiteindelijk mijn telefoon & mijn portemonnee, met daarin mijn pinpas, ID & rijbewijs.

Zo snel als ik kan ren ik naar binnen & verstop ik mij in de struiken. De overvallers scheuren weg in de auto van mijn huisgenootje. Haastig sluiten mijn huisgenoten de poort.

Ik stort in.

Eén minuut later komt de volgende auto, met de rest van mijn huisgenoten thuis.

Aan de jongens die van mijn droom een nachtmerrie maakte…

Het spijt me dat jullie in deze omstandigheden zitten. Het spijt me dat er iets is misgelopen met jullie. Ik was zwak, maar ik ben sterker nu. De gewapende overval duurde even, maar het zit op ons geweten voor het leven.

 

Dushi Kòrsou

Dinsdag 15 oktober

Twee weken geleden kwam mijn laatste blogpost online… Jongens! Al TWEE weken geleden.

Ondertussen heb ik weer een fijne tijd achter de rug op het eiland. Ik genoot afgelopen week van één weekje herfstvakantie, met mijn lieve familie.

Het mooiste deze week was ongetwijfeld Klein Curaçao, woorden schieten me hiervoor te kort.

Processed with VSCO with a5 preset

Met de Mermaid (echt een aanrader!) vertrokken we rond 08:00 in de ochtend richting Klein Curaçao, wat op zo’n 1,5 uur varen ligt. Gedurende de dag genoten we van een breakfast, BBQ, drinken a volanté & de heerlijke sterke zon. Aangezien je midden op de evenaar ligt krijg je die UV-stralen heerlijk binnen. 🙂

464266B1-E9E0-4E16-BF46-EE76F86F12B4.JPG

Met als top afsluiter, dolfijnen! Kippenvel, …

Processed with VSCO with e6 preset

Voor de rest, gezellig ontbijten in de ochtend & heerlijk knuffelen in de avond, wat ik echt gemist had!

C03CCC87-9E66-4BE9-946A-D4D4198BA983.JPG

Gezellig rondlopen in Punda, op avontuur in het natuurgebied Shete Boka (de ruige noordkust van het eiland), genieten aan de strandjes van Westpunt, lokale gerechtjes proeven, … Kortom, het was heerlijk!

4E68EA09-9967-4402-851B-6D39BAFE078B.JPG

Na even bijkomen op hotel, verblijf ik nu weer terug in het studentenhuis.

Ondertussen ga ik mijn zesde week in op Curaçao, ik zit al bijna half weg! Over exact 52 dagen, op 6 december, heb ik mijn laatste stagedag. Dan kunnen Lina & ik nog één week genieten. Want over 59 dagen zitten we terug op het vliegtuig richting Schiphol.

Ondanks alle ups&downs, ben ik héél blij dat ik dit internationaal avontuur ben aangegaan. Op zo’n korte tijd heb ik zoveel bijgeleerd, als juf, maar ook als persoon!

Mijn hartje verlangt naar thuis, maar voor nu chill ik me nog wel even hier. 😉

Te otro bia!

Rune

Sunshine & rainbows

Maandag 30 september

Piep, hier ben ik weer.

Ik zit nu al drie weken op het eiland, wat vliegt de tijd!

Vijf dagen per week loop ik stage in de lokale kleuterschool. Meer info hierover kan je trouwens terugvinden onder de rubriek “Portfolio“.

Eat, sleep, beach, repeat kan je hier wel erg letterlijk nemen. Heerlijk! De temperaturen zitten hier van ’s morgens tot ’s avonds rond de 30 graden, al is het regenseizoen nu wel begonnen.

Afgelopen weken waren druk. Na twee dagen op het eiland, stond stage al voor de deur. Mijn vierde week gaat nu in.

Vijfentwintig dagen geleden kwam ik aan op dit prachtige eiland. Een heel avontuur, een hele belevenis. Met veel ups&downs. En zéker, niet altijd sunshine & rainbows. Gemis naar mijn familie, mijn “spullen”, mijn eigen bed, mijn gewoontes, … Ondanks de mooie stranden denk ik er dagelijks aan. Een warme knuffel, een vertrouwde thuisomgeving, mis ik enorm.

Ik ben me er heel duidelijk van bewust dat dit een enorm leerproces is, als juf, maar zeker ook als persoon. Dit mogen dan wel de “Nederlandse” Antillen zijn, de cultuur is hier heel anders.

In mijn eerste maand op Curaçao heb ik al zoveel mogen bijleren. Ik kan het nauwelijks verwoorden. De band met mijn lieve kleuters wordt steeds sterker. Wat leer ik veel van deze kleine wezentjes!

IMG_4656.jpg

Deze afgelopen vijfentwintig dagen heb ik kennis mogen maken met een stukje van Curaçao. Zalige stranden, heerlijke restaurants & een unieke cultuur.

Dit was mijn september op Curaçao.

Te otro bia!
Rune

Eén week op Curaçao

Zondag 15 september

Eén week geleden kwamen we aan op Curaçao. Naar mijn gevoel lijkt het al veel langer.

Beetje bij beetje vinden we onze draai hier op het eiland. We maakten van onze kamer een kleine “thuis”, we hebben onze eigen auto, een aangename sfeer in het studentenhuis waar we verblijven, …

Toch voelde ik voor het eerst heimwee, de behoeften om gewoon thuis te zijn.

Deze week liepen we ook voor het eerst stage, dit was voor mij een beetje anders dan verwacht. Grote groepen, doelgerichte werking, veel discipline, … Ik voel aan dat ik mij hierin nog heel erg moet gaan aanpassen. Onder het mapje “portfolio” (klik hier) kunnen jullie mijn ervaringen rond stage volgen.

Ik ben voortdurend bezig, want ineens krijg je alles op je bord. Zelf wassen, zelf eten maken/ voorzien, zelf poetsen, …

En of dit een uitdaging is. 🙂 Ik tel af tot mijn familie op bezoek komt!

Te otro bia!

Rune

Bon bini!

Zondag 8 september

Vrijdag 6 september was het eindelijk zo ver, Lina & ik begonnen aan ons internationaal avontuur. Met een klein hartje stapten we het vliegtuig op, benieuwd naar wat ons te wachten stond.

Na een vlucht van een tiental uur kwamen we aan op Curaçao. Bon bini! (Papiaments voor “welkom”) Temperatuur; een warme 30 graden met een heerlijk windje, – 6 uur tijdsverschil met België.

We werden hartelijk onthaalt door Myron, hij zorgt voor het studentenhuis & woont ook bij ons in.

Afgelopen dagen waren erg emotioneel. De omstandigheden in & rond het huis zijn héél anders dan we gewoon zijn. Dit was voor ons een enorme aanpassing. Tussen de lokale bevolking is het heel anders dan in de toeristische deeltjes.

Gisteren zijn we naar de Albert Hein, (hier “Van den Tweel Supermarket”) geweest, om nog wat inkopen te doen.

Ook het bezoek aan enkele strandjes stond op onze planning. Het toeristische Mambo Beach & City Beach. En later ook Lagun Beach, in het westen van Curaçao.

Morgen staat onze eerste stagedag op de planning, spannend!

Te otro bia! (‘Tot snel”)
Rune

Aftellen

Woensdag 7 augustus 2019

Lieve allemaal,

Binnen exact 30 dagen stap ik op het vliegtuig richting Curaçao, waar ik komende maanden zal vertoeven.

Een keuze gepaard met héél veel emoties, veel twijfels, angsten. Maar ook, met héél veel zin.

Voor mijn derde, alsook laatste opleidingsjaar binnen de bachelor Kleuteronderwijs, heb ik er voor gekozen om gedurende het eerste semester stage te lopen in het buitenland.

Samen met een medestudente zal ik stage lopen in een lokale kleuterschool in Willemstad, Curaçao.

De komende maanden kunnen jullie mijn avontuur volgen op deze blog.

Wil je zéker geen enkele blogpost missen, scrol dan even door naar beneden. Voer je e-mailadres in & klik vervolgens op het knopje “volg”. Zo ontvang je steeds bij elke blogpost een e-mail.

Tot snel!

Rune IMG_8569